Side Vara 2015 – Turcia

image_pdfimage_print

Side este un mare centru turistic aşezat pe malul Mării Mediterane, la 65 kilometri est de Antalya. Ruinele sale din perioada elenistică şi romană sunt principala atracţie. Pitorescul orăşel Side, vechiul Pamphylia, cu străduţe în care sunt numeroase magazine de piele şi aur, este şi un loc de distracţie cu multe baruri şi discoteci. În Side noul şi vechiul se îmbină armonios,acest oraş devenind în ultimii ani o destinaţie de vacanţă foarte căutată. Oraşul Side a fost ridicat de către coloniştii veniţi de la nord de Smirna. Numele de Side vine de la fructul de rodie care este un simbol al oraşului. Se spune că în trecut locuitorii acestui oraş preferau să fie piraţi decât să se îndeletncicească cu pescuitul şi marinăria.
Câteva detalii vorbesc despre moştenirea antică: zidurile cetăţii, fântânile monumentale, agora, teatrul cel mai mare din regiune, templul cu coloane albe al lui Apollo. Baia romană este astăzi unul dintre cele mai celebre muzee din Turcia. La est de Side se întinde complexul de vacanţă Sorgun şi Titreyen Gol sau pavilionul albastru, în mijlocul unei păduri de pini. Plaje apreciate se găsesc la est de oraşele Kumkoy şi Colakli, loc în care se găsesc şi o serie de resorturi.
Astăzi Side este o frumoasă staţiune de vacanţă, datorită plajelor nisipoase şi a facilităţilor pe care Side le oferă.
La 15 kilometri de Side se află vechiul oraş Bucaksihlar (Pamphylien) ale cărui ruine aflate pe munte sunt încă într-o stare bună de conservare. Tot aici se pot vizita centrul oraşului cu agora, o baie, un mausoleu, un teatru antic şi o biserică.
Băile romane sunt cele mai mari din vechiul oraş, construite în secolul al II-lea, sunt acum mărginite de două rânduri de magazine.
Băile din Agora adăpostesc astăzi Muzeul Arheologic, unde se reflectă gloriosul trecut al oraşului Side. Una dintre cele mai renumite ruine ale perioadei greco-romane este reprezentat de Teatrul din Side, un important monument din Asia Minor. Cu o capacitate de 15.000 de spectatori, teatrul era folosit pentru luptele cu gladiatorii. O altă moştenire romană antică este Templul Atenei şi lui Apollo.
Manvagat este un vechi oraş cu bogate influenţe romane, atestat în anul 200 î.e.n când se făceau transporturi pe râul cu acelaşi nume. În partea de nord a râului se găseşte lacul Oynapinar, localizat în bmijlocul unui peisaj superb, alături de Manavgat Dams. Zona Manavgat este recunoscută pentru o superbă cascadă de 50 de metri care vine din munţii Taurus. Se află la 80 kilometri de Antalya, 10 de Side şi dispune de o bogată ofertă de resorturi pe partea de coastă, dar şi situri arheologice, vestigii arhitecturale antice şi moschei, fiind o zonă mai conservatoare.
Manvgat este unul dintre oraşele tipic turceşti cu magazine diverse, dar în care preţurile nu sunt afişate pentru a te putea târgui.

HOTELURI

Hotel Ali Bey Resort 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Amelia Beach Resort si Spa 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Crystal Admiral Resort Suites si Spa 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Crystal Palace Luxury Resort si Spa 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Crystal Sunset Luxury Resort si Spa 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Flora Garden Beach Club 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Fulya 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Grand Prestige 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Horus Paradise Luxury Resort 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Nashira Resort si Spa 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Paradise Side Beach 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Royal Alhambra Palace 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Royal Dragon Resort si Spa 5 *

————    Rezerva Acum    ————

Hotel Selin 5 *

————    Rezerva Acum    ————