Saline in Romania

image_pdfimage_print
Salina Praid este unul din cele mai cunoscute locuri de tratament de la noi din tara si se afla la granita de vest a judetului Harghita cu judetul Mures, aflandu-se totusi pe teritoriul judetului Harghita. Daca e sa excludem proprietatile sale ca si statiune de tratament, Salina Praid este un mic paradis din punct de vedere al peisajului. Daca se va alege explorarea imprejurimilor, cu siguranta se va ajunge la concluzia ca aceasta zona este, fara dar si poate una dintre cele mai bogate din foarte multe puncte de vedere.Salina Praid se afla in imediata apropiere a comunei cu acelasi nume, Praid, aceasta fiind cea mai importanta comuna din judetul Harghita, deorece inglobeaza inca trei localitati, si anume Ocna de Jos, Ocna de Sus si catunul ce poarta numele de Bekastanya (cu populatie majoritar maghiara) ce insumeaza doar 140 de locuitori.

Centrul Praidului functioneaza ca si zona de rascruce intre multe locuri de maxim interes ale zonei. Astfel, daca se alege drumul Nordului, se va ajunge la Pasul Bucin, iar, in cele ce urmeaza, se va ajunge cu siguranta in orasul Gheorgheni. Daca se va alege drumul de Sud-Est, prin Corund, destinatia va fi Odorheiul Secuiesc.

Salina Slănic Prahova este situată la aproximativ 100 km de Bucureşti, într-un peisaj de o deosebită frumuseţe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri de foioase.

Pe seama salinei, a izvoarelor sulfuroase de pe versanţii văii Slănicului şi a celor şapte lacuri sărate, formate pe vechile exploatări de sare, s-a dezvoltat o activitate balneoturistică, atestată documentar din anul 1853, ce a contribuit la declararea localităţii Slănic Prahova ca staţiune turistică de interes naţional.

Mina Unirea (Salina Slănic Prahova), situată la o adâncime de 208m, pe o suprafaţă de 53.000mp, a fost deschisă vizitării după anul 1970. Circuitul turistic parcurge un traseu care permite evidenţierea unor elemente spaţiale de interes turistic în structura internă a masivului de sare, reprezentate prin cute cu dezvoltare pe zeci de metri, marcate prin alternanţe de benzi divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb, diverse caracteristici mineralogice (structură, textură, mod de cristalizare) şi prin puritatea deosebită a sării.

Salina Cacica
Una dintre cele mai vechi exploatari din Europa de sare recristalizata din saramura, Salina Cacica, este unica prin faptul ca galeriile sale au fost sapate de mana, fara nici un utilaj. Pentru exploatarea si extragerea sarii din Salina Cacica nu au fost folositi vagoneti, singura cale de acces in subteran sunt treptele de brad, mineralizate de saramura ce a patruns in lemn in decursul timpului. Salina este situata in Localitatea Cacica la 18 km de Orasul Gura Humorului si la 40 de km de Orasul Suceava, cuprinde in jur de 8200 de galerii armate cu lemn, aflate intr-o stare buna dupa mai bine de 220 de ani de la deschiderea ei oficiala .
Salina Turda
SalinaTurda constituie astăzi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, fac ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice a ei.
————    Rezerva Acum    ————