Castele in Romania

image_pdfimage_print
Situat in Pasul Rucar-Bran, la 30 km de orasul Brasov, Castelul Bran este una din emblemele romanesti recunoscute peste hotare. Legenda din spatele Castelului Bran il are in spate pe Contele Dracula, personaj ce il are ca si corespondent pe voievodul Vlad Tepes. Dracula a prins viata datorita romanului omonim scris de autorul irlandez Bram Stocker in secolul 19.Romanul a devenit atat de cunoscut de-a lungul timpului incat a ajutat imaginea Castelului Bran sa evolueze, atragand o multitudine de turisti anual, in special in perioada sarbatorii autumnale de Halloween, cunoscuta ca fiind sarbatoarea spiritelor si a fiintelor dincolo de adancuri.

Incepand cu acest roman, lucrurile au luat o turnura ciudata, avand in vedere ca istoria infirma faptul ca Vlad Tepes, domnitorul cu trasaturi de vampir, ar fi locuit vreodata in Castelul Bran. Cu toate astea, povestea este atat de raspandita pe intreaga suprafata a mapamondului, incat nu mai intereseaza pe nimeni cat de adevarata e, in consecinta, Castelul Bran a fost locul unde, de- lungul anilor s-au turnat o multime de filme tematice. Astfel, de ceva vreme, la Castelul Bran se organizeaza adevarate petreceri tematice ce includ baluri mascate, decoruri desprinse parca din colturile cele mai intunecate ale iadului, cat si expozitii de obiecte hand-made artizanale, suveniruri si altele.

Cum se ajunge la Castelul Bran
Asa cum se mentiona mai sus, Castelul Bran este situat la 30 km de orasul Brasov, calea de acces catre acesta, din orasul Brasov fiind una deosebit de simpla. In consecinta, din Brasov se va iesi prin cartierul Bartolomeu, loc in care se va gasi si o autogara ce practica multe curse regulate la intervalle foarte mici, in scop turistic catre Bran. Traseul principal este cel pe autostrada Brasov ce duce spre Campulung. Cursele, au ca scop, pe langa cel turistic si transportul branenilor inspre si dinspre orasul Brasov. Zona Branului este de asemenea cunoscuta pentru producerea diferitor semipreparate din carne de porc, vita, insa si pentru producerea multor sortimente de branzeturi. In consecinta, comertul in zona este deosebit de des intalnit, aceasta fiind principala sursa de venit a celor ce locuiesc in localitatea Bran, localitatea omonima a Castelului Bran.
Castelul Peles este cunoscut a fi unul dintre cele mai frumoase castele din regiunea balcanica, daca nu chiar din intreaga Europa. Construit initial ca fiind locul de promenada si de relaxare a monarhilor Romaniei incepand cu primul monarh, Carol I, Castelul Peles detine o istorie bogata cat si interesanta din multe puncte de vedere.Avand originile inca din 1873, costructia sa fiind finalizata in anul 1914, Castelul Peles reprezinta un adevarat regal de frumusete si de bun gust arhitectural, avandu-i ca arhitecti pe Johannes Schultz si Karel Liman.

Situat in Sinaia, judetul Prahova, la doar 44 km de orasul Brasov, Castelul Peles reprezinta una din marcile Romaniei monarhice, fiind o amintire a vechilor vremuri dinainte de comunism, ce unii inca le mai numesc ,,vremurile bune ‘’.

Se spune ca, locul ales pentru constructia Castelului Peles nu a fost intamplator. In anul 1866, principele Carol I, aflandu-se intr-o vizita prin imprejurimile Brasovului, observa frumusetea localitatii Sinaia, decizand astfel sa construiasca un castel in aceste zone rupte parca din Rai.

Cu toate ca ridicarea castelului nu a fost tocmai usoara, constructorii avand mari probleme cu stabilirea fundatiei, pana intr-un final, acesta a reusit sa fie construit, in ciuda tuturor conditiilor vitrege pe care natura le punea ca bariera, printre care cursurile subterane ale raurilor, cat si posibilitatea alunecarii de teren.

Ceea ce este cu adevarat impresionant este ca, asa cum se stie, la scurt timp dupa inceperea constructiei Castelului Peles, s-a inceput constructia si a Pelisorului, fiind considerat un fel de ,,pui ‘’ al Castelului Peles in sine, fiind construit in stil asemanator, respectand imaginea initiala, cu toate astea, aducand un plus de modernism bine venit. Pelisorul a devenit resedinta lui Ferdinand I si a reginei Maria de Romania. Ca fapt aditional, se spune ca cei doi ar fi locuit si la Foisor, cladire distrusa de un incendiu la scurt timp, dar reconstruita in 1933.Revenind la Castelul Peles, cronicile din acea vreme relateaza ca, pentru construirea lui, a fost necesara o suma exorbitanta, totul ridicandu-se la 16 milioane lei de aur.

Insumand 170 de incaperi, Castelul Peles a fost dotat cu cele mai bune conditii ale acelor vremuri, printre care existenta incalzirii centrale, a unui lift, cat si o uzina electrica, lucruri cu adevarat impresionante pentru acea perioada.

Luxul Castelului Peles este coplesitor chiar si in zilele noastre, el dispunand de maretie inca de la intrare, impresionand prin holul principal, continuand cu incaperi la fel de luxoase, cum ar fi: Salonul Florentin, Sala Maura, Salile de arme, Sala de Teatru, Sala Coloanelor, Sala de Consilii, Salonul Turcesc, Sufrageria, Cabinetul de Lucru, cat si Sala de Concerte, s.a.m.d.

De departe cea mai frumoasa incapare din cadrul Castelului Peles este Dormitorul Imperial. Asa cum sugereaza pana si numele sau, aceasta impresioneaza prin decorararea cu foarte multe artefacte de valoare, precum un candelabru costruit din cristal de Boemia, de o valoare inestimabila.

In ceea ce priveste insteriorul Castelului Peles, privit la modul general, acesta este decorat cu cele mai frumoase vitralii, cat si un numar mare de statui faurite din marmura Carrara.

Luxosul Castel Peles, reprezentand resedinta noii monarhii, asa cum insusi Carol I spusese, s-a aflat in posesia regalitatii pana in anul 1948, in momentul in care Regimul Comunist a luat puterea. Acesta a confiscat Castelul Peles, trasformandu-l in anul 1953 in muzeu. Chiar si in conditiile astea, vizitarea Castelului Peles se facea in conditii stricte, potrivite politicii comuniste.

Fratele mai mic, Pelisorul, va fi deschis spre vizitare abia dupa Revolutia din anul 1989, mai exact in anul 1990, dupa caderea Regimului Comunist si instaurarea noii politici democratice.

La scurt timp dupa aceste evenimente, Guvernul Roman a decis retrocedarea Castelului Peles fostei regalitati, aceasta fiind inca reprezentata de catre regele Mihai I, acelasi monarh ce se afla la conducere in anul 1948, atunci cand s-au produs marile schimbari pe teritoriul Romaniei.

Castelul Corvinilor, numit dealtfel si Castelul Huniazilor, al Hunedoarei sau al Corvinestilor reprezinta astazi una dintre cele mai importante constructii cu arhitectura de inspiratie gotica de pe teritoriul Romaniei. Construit in clasicul stil impunator al secolului al XV-lea cu turnuri si bastioane, acesta a fost restaurat in timp si transformat astazi in Muzeul Castelul Corvinilor.Despre Castelul Corvinilor
Huffington Post pozitioneaza Castelul Corvinilor pe locul 2 in topul celor mai inspaimantatoare cladiri din lume; poate trecutul acestuia sau doar arhitectura gotica ii dau un aer inspaimantator. Sau poate un cumul al acestora.

Desi inca din secolul al VIV-lea exista o fortificare din piatra la Hunedoara, abia dupa anul 1440 Ioan de Hunedoara incepe contruirea cetatii din piatra intr-un castel. Strategic, primul pas a inceput cu constructia a doua curtine care imprejmuiau cetatea cu scop de aparare. Zidurile erau flancate de turnuri sub forma circulara sau renctangulara, reprezentand la acea vreme o noutate absoluta penru arhitectura Transilvaniei. O parte din turnuri (Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor) erau folosite ca inchisoare, partea de jos a acestra fiind amenajata in acest sens; partea de sus era zona de locuit pentru oamenii cetatii sau zona de aparare. Turnul pictat denumit si Turnul Buzdugan era construit doar cu scop de aparare a castelului si la exterior era decorat cu motive geometrice. Turnurile cu forma rectangulara erau prevazute cu intrari pentru arme mari, cu guri de tragere pentru tunuri si arme cu coarda.

Prima etapa a constructiei se termina in anul 1446; la acel timp Ioan era Guvernatorul Regatului Ungariei; in aceiasi perioada a fost construita si capela cetatii, localizata in partea de est a domeniului.

Pentru vizitatori, un mare punct de atragere il reprezinta fantana din curtea castelului. Aceasta are o adancime de 30 de metri, si legenda spune ca a fost construita de 3 detinuti de origine turca carora li se promisese libertatea daca descopereau apa sapand. La finalul a 15 ani de sapat, detinutii au fost omorati, ca ordin al Elisabetei Szilagyi. Inainte de moarte, dorinta lor a fost sa lase o inscriptie pe zidurile fantanii. Mult timp s-a crezut ca inscriptia inseamna “Apa ai, inima nu”, dar in timp s-a facut o traducere exacta care spune: “Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri in cetatea de langa biserica”.

Castelul are trei mari parti: Sala Cavalerior, Sala Dietei si Scara Spirala. Salile au forma dreptunghiulara si sunt ornate in marmura; Sala Dietei era sala de ceremonii si receptii in vreme ce Sala Cavalerior era destinata meselor festive. Scara Spirala reprezinta si astazi un element unic si rafinat pentu spatiul Transilvaniei.

Daca secolul al XVI-lea nu aduce prea multe modificari castelului, urmatorul secol, sub principle Gabriel Bethlen, acesta sufera modifiari de ordin estetic dar mai ales militar. Pe plan estetic se construieste Palatul mare dinspre oras, constructie pe doua nivele ce adaposteste camere de locuit si o sufragerie incapatoare. Sala Dietei este compartimentata in mai multe incaperi, de data asta disparand orice inflenta de natura gotica. Pe plan militar, se construiesc doua turnuri; Turnul Alb si Turnul Terasei de Artilerie. Secolul al XVII-lea aduce ca noutate si contructia curtii exterioare, denumita si curtea husarilor, spatiu destinat administratorului castelului si functionarilor de la curte, dar si depozitarii.

Desi de-a lungul timpului castelul a trecut de la un proprietar la altul, primul a ramas cel mai reprezentativ pentru acest edificiu. Ioan de Hunedara a trait intre anii 1419 – 1456 si a fost unul dintre cei mai importanti lideri militari si politici ai vremii in Europa. Intrat in serviciul regelui Sigismund de Luxembourg, acesta ajunge usor voievod al Transilvaniei. Cel mai important punct din cariera lui militara este batalia de la Belgrad din 1456, in care il forteaza pe Mohamed al doilea sa se retraga din ofensiva sa impotriva Europei. Ioan de Hunedoara moare de ciuma dupa momentul Belgrad, la 11 august si este inmormantat in Alba Iulia la Catedrala Catolica.
————    Rezerva Acum    ————